Jakobsen sprint naar eerste proftitel in Ede

images

Fabio Jakobsen is in Ede Nederlands prof kampioen geworden. Hij bleef op het Nederlandse Loterij NK Wielrennen Moreno Hofland  (tweede) en Bas van der Kooij (derde) voor. 

Een kopgroep van negen kleurde de koers met Koen Bouwman, Jos van Emden (Jumbo-Visma), Elmar Reinders, Oscar Riesebeek (Roompot), Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert), Adriaan Janssen (MonkeyTown-A Bloc), Arne Peters (Alecto), Thijs de Lange (Metec-TKH) en Luuc Bugter (BEAT). Elmar Reinders demarreerde in de laatste ronde uit deze groep en leek met een lange solo op weg naar de nationale titel, maar mede door het jagende peloton onder leiding van onder meer de miniploeg van EF Education First (Sebastian Langeveld, Julius van den Berg en Moreno Hofland) in het zicht van de haven in de kraag gegrepen

Jakobsen was voor aanvang onzeker over zijn kansen. "Laten we het zo zeggen, ik was niet met mezelf naar de streep gereden. Ik had er ook niet echt de regie over of de kopgroep teruggehaald zou worden. Maar gelukkig waren er andere ploegen die dat werk opknapten. Sunweb werkte natuurlijk voor Cees Bol en op het laatst was het Jumbo-Visma dat voor Van Poppel een trein opzette. Die is natuurlijk ook gewoon snel. En ik kan natuurlijk een slechte dag hebben of last hebben met mij te plaatsen. Maar gelukkig werd het een sprint én bleek ik de snelste. Deze trui betekent heel veel voor me. Het is eigenlijk niet echt te vergelijken met een andere koers, je mag hiermee immers een jaar lang in het rood-wit-blauw rijden. Ik hoop deze trui te tonen in de Ronde van Polen en de Vuelta en ben er trots op hiermee rond te mogen rijden" aldus Jakobsen.

Moreno Hofland toonde zich tevreden met de tweede plaats. “Fabio was gewoon sneller na een lastige koers met een terugkerend heuveltje en veel lastige bochten. We moesten toch hard rijden om de kopgroep terug te pakken. Julius van den Berg reed lange tijd op kop en bracht de achterstand van 8 minuten terug tot 4 minuten en Sebastian Langeveld reed in de finale het laatste gaatje dicht. Kortom, we hebben met drie man een goede koers gereden.” Bas van der Kooij mocht als derde mee op het podium ‘Toen de laatste man werd teruggepakt, was het zaak om me te positioneren. Ik werd wel iets gehinderd, maar ben uiteindelijk toch derde geworden.’’ ‘’Ik ben de koers ingegaan om te winnen’’, stelde de 23-jarige inwoner uit het Zuid-Hollandse Maassluis na afloop.

Tekst: Roy Schriemer/CyclingOnline.nl