Een open strijd verwacht bij de profs

images

Bij de vrouwen wierpen we al de vraag op wie er met Wiebes naar de streep wil rijden. Zo mag je jezelf ook afvragen hoeveel profs er zondag vol vertrouwen willen sprinten met Fabio Jakobsen. De eenling van Deceuninck-QuickStep kan zonder hulp niet gerust zijn op een dergelijke afloop tegen de blokken van Jumbo-Visma en Roompot-Charles. Of komt voor hem de redding uit de continentale hoek, waar wellicht renners hardop dromen van een korte klassering naast of zelfs op het podium?

In het geval van een sprintscenario geldt Jakobsen snel als topfavoriet. De voormalig Nederlands kampioen bij de beloften wint immers massasprints, waarbij hij internationale topsprinters aan zijn zegekar weet te binden. Alleen Cees Bol van Sunweb zou tegenwicht kunnen bieden. Andere snelle mannen zijn er wel degelijk. Ramon Sinkeldam sprintte in 2017 onverwacht naar het rood-wit-blauw in Montferland, na een millimetersprint met Wouter Wippert. Mike Teunissen is normaal de lead-out van Dylan Groenewegen, maar won onlangs zelf ook een rit in de sprint in de Vierdaagse van Duinkerken. Bij Roompot-Charles is Boy van Poppel rap, zijn broer Danny kan (ook) sprinten voor Jumbo-Visma en veel continentale renners zullen ook met ambitie afreizen naar Ede. Zoals Bas van der Kooij van MonkeyTown-A Bloc, Arvid de Kleijn van Metec-TKH, Wim Stroetinga (Vlasman) en Coen Vermeltfoort van Alecto.

Roompot-Charles liet bij monde van ploegleider Jean-Paul van Poppel al weten op voorhand niet voor het sprintscenario te kiezen. “We gaan niet met Fabio Jakobsen naar de streep” was zijn verklaring. De ploeg van manager Michael Zijlaard heeft aanvallers genoeg in de gelederen, met bijvoorbeeld Elmar Reinders, Jesper Asselman en Oscar Riesebeek. Bij Jumbo-Visma is Teunissen de meest geschikte man om mee te sturen in een ontsnapping, omdat hij dan vaak de beste papieren heeft in de sprint. Bij Sunweb is Joris Nieuwenhuis in dat scenario ook een sterke troef. Continentale mannen in vorm zijn bijvoorbeeld ook Piotr Havik (BEAT) en Stef Krul (Metec-TKH).

En dan hebben we natuurlijk ook enkele hardrijders, die altijd gebrand zijn op een rood-wit-blauwe trui. Wat te denken van meervoudig kampioen Niki Tersptra, die met Pim Ligthart bij Total-Direkt Energie een sterke helper aan zijn zijde heeft. Een helper die ooit zelf het rood-wit-blauw bij de profs droeg. En Sebastian Langeveld, de kampioen van Ootmarsum (2014), die met een tweede plaats op het NK Tijdrijden blijk van vorm gaf. Hij kan rekenen op de steun van Julius van den Berg en Moreno Hofland. Ingrediënten genoeg dus voor een  koers vol strijd.

Tekst: Roy Schriemer/CyclingOnline.nl