Wiebes wint na boeiend kampioenschap rood-wit-blauw

images

De Nederlandse titel bij de vrouwen was voor Lorena Wiebes, die de sprint won van een elitegroep. Marianne Vos werd tweede op het Nederlandse Loterij NK in Ede, Amy Pieters derde.

Nancy van der Burg won bij de elite-zonder-contract voor Yara Kastelijn (tweede) en Claudia Jongerius (derde).

Wiebes won zoals velen verwachtten, maar niet na een tamme koers met een massasprint als besluit. De vrouwen toverden het publiek een prachtige koers voor. Smaakmakers waren acht koplopers met Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), titelverdedigster Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Riejanne Markus, Evy Kuijpers (CCC-Liv), Floortje Mackaij, Julia Soek (Sunweb) Nancy van der Burg (Jos Feron) en Kirsten Peetoom(Restore). Zij wisten een voorsprong van veertig seconden bijeen te fietsen en met alleen Parkhotel Valkenburg in de achtervolging, leek de groep zeer kansrijk. Toen Parkhotel de kloof tot op twintig seconden bracht, was het eerst Moniek Tenniglo en later Annemiek van Vleuten die namens Mitchelton-Scott de kloof dichtten. Van Vleuten zettte aan voor een nieuwe aanval met dertien waarin Lorena Wiebes zich attent toonde en ook eerstejaars Lonneke Uneken (Hitec) was attent net als Amy Pieters, Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) ,Marianne Vos (CCC-Liv),Lucinda Brand (Sunweb), Yara Kastelijn (De Jonge Renner) en uit de eerste groep ook Van Dijk, Van der Burg Mackaij, Blaak en Kujpers.

Eerst was het Van Dijk die het solo probeerde, daarna Lucinda Brand, maar die werd in de aanloop naar de laatste bocht ook terug gehaald. Het was Wiebes die vervolgens voorbij Marianne Vos en Amy Pieters sprintte en haar eerste nationale titel bij de elite-zonder-contract won. "We hebben hier vandaag heel hard voor gewerkt als team en dan is het geweldig om het zo af te kunnen ronden. Het was zeker niet gemakkelijk vandaag. We zijn er als team op blijven vertrouwen dat het zou lukken en de laatste tien kilometer waren ontzettend lastig. Maar ik kon volgen en afronden. Amy Pieters ging de sprint van ver aan, ik ben even in haar wiel blijven zitten en vervolgens mijn sprint aangegaan. Mooi om een week na de zege op de European Games opnieuw succesvol te zijn. Deze overwinning was misschien nog wel lastiger tegen nog betere tegenstandsters. En het mooi is dat ik er een rood-wit-blauwe trui aan overhoud waar ik mee rond mag rijden."

Tekst: CyclingOnline.nl/Roy Schriemer