Favorietenrol is kans en bedreiging voor Wiebes

images

Niemand zal zeggen dat tweedejaars Lorena Wiebes onverslaanbaar is, maar op een relatief vlak parcours is de renster van Parkhotel Valkenburg wel dé uitgesproken favoriet als het deelnemersveld tot het allerlaatst bij elkaar blijft. Een mooie kans voor de Mijdrechtse om haar eerste Nederlandse titel in deze categorie in de wacht te slepen. Maar die rol van superfavoriet is ook gevaarlijk, want weinig teams zullen zaterdag van start gaan met de intentie de wedstrijd in een sprint te laten eindigen.

Bij afwezigheid van Kirsten Wild (Europese Spelen) hoeft Wiebes in eigen land niet veel rensters te vrezen in een massasprint. Dat wil echter niet zeggen dat er geen tegenstand is voor de winnares van de wegwedstrijd op de European Games. De rensters die in Minsk in dienst reed voor haar, is nu haar grootste bedreiging. Als Marianne Vos namens CCC-Liv haar sprint namelijk goed kan timen, biedt de oplopende aankomst in Ede zeker ook een kans voor haar. Amy Pieters van Boels-Dolmans is ook een renster die aan kan komen, net als Marjolein van ’t Geloof (Alé Cipollini), Lonneke Uneken (Hitec-Birk) en Nina Kessler (Tibco).

Waar de laatste drie rensters toch vooral afhankelijk zullen zijn van de tactiek van andere teams, is het waarschijnlijk dat de ploegen van Vos en Pieters niet van plan zijn bij voorbaat al het scenario van de massaprint te omarmen. Boels-Dolmans heeft met Anna van der Breggen en vooral Chantal Blaak rensters die ten aanval kunnen trekken. Blaak won de afgelopen twee edities, die zwaarder en attractiever bleken dan menigeen vooraf gedacht had. Ze is – met Pieters – zeker weer een kanshebster bij haar ploeg. Bij CCC-Liv kunnen Jeanne Korevaar, Pauliena Rooijakkers en Riejanne Markus terug kijken op een sterk seizoen, de ploeg heeft daarmee meerdere troeven, al lijkt Vos altijd hun beste troefkaart.

Een kleiner blok als Sunweb heeft met Lucinda Brand een voormalig Nederlands kampioene in huis, die zeker ook snode plannen heeft op het parcours in Ede. Floortje Mackaij is namens dit team een kanshebster als er gesprint wordt met een kleine groep. En dan hebben we ook nog de individuele kwaliteiten van Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) en Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) die niet onderschat mogen worden. Ze kunnen niet opboksen tegen de grotere teams qua ondersteuning, maar geef beiden in volle finale niet te veel ruimte, want anders zijn de respectievelijk Europees kampioene en wereldkampioene tijdrijden vertrokken voor een succesvolle solo. Het is aan Parkhotel Valkenburg om daar iets tegenover te stellen en Wiebes als in een zetel naar de streep te brengen. Ze kijkt uit naar zaterdag. “Ik heb veel gewonnen dit jaar en het NK is vanaf het begin een groot doel geweest. Mijn winst op de Europese Spelen was een opsteker, een sprinter is altijd op zoek naar vertrouwen” zei ze over haar geslaagde generale repetitie. De ploeg van Esra Tromp heeft met Demi Vollering ook een renster in blakende vorm in de gelederen.

Ook is de titel voor eliterensters-zonder-contract te vergeven in Ede. Renster in blakende vorm is ongetwijfeld Annet Pit (Adelaar), die een sterk blok van Jan van Arckel (Bakker, Kool en De Zoete) tegenover zich weet. Swabo heeft een nog grotere inbreng en ook De Jonge Renner en De Kannibaal zijn zaterdag goed vertegenwoordigd. Toch is de wedstrijd anders dan een apart verreden kampioenschap, weet ook Pit. “Je hoeft niet als eerste over de streep te komen om toch te winnen omdat we samen met de UCI-rensters starten. Je zult dus op moeten letten welke concurrenten er mee zijn, dat maakt het kampioenschap anders dan normaal. Maar in de Omloop van de IJsseldelta kon ik lang met de toppers mee, hopelijk lukt dat nu ook en doe ik mee voor de titel.” (CyclingOnline.nl/Roy Schriemer)

De kampioenen van de afgelopen 10 jaar:

2018 Chantal Blaak

2017 Chantal Blaak

2016 Anouska Koster

2015 Lucinda Brand

2014 Iris Slappendel

2013 Lucinda Brand

2012 Annemiek van Vleuten

2011 Marianne Vos

2010 Loes Gunnewijk

2009 Marianne Vos