Annemiek van Vleuten veruit de sterkste op het NK Tijdrijden

images

Annemiek van Vleuten is winnares geworden van het Nederlands Kampioenschap tijdrijden in Ede. De wereldkampioene op deze discipline bleef titelverdedigster Ellen van Dijk maar liefst 1 minuut 35 voor. Brons was er voor Anna van der Breggen, die 1 minuut 49 toegaf op de winnares. Manon de Boer won bij de vrouwen elite-zonder-contract.

Vorig jaar kende Van Vleuten niet haar beste dag en eindigde ze – ook in haar regenboogtrui – als vierde net naast het podium. De revanche was zoet bij het nationale kampioenschap tijdrijden in Ede, dichtbij haar woonplaats Wageningen. “Het was misschien wel mijn beste tijdrit ooit” stelde ze glimlachend vast, nadat ze zowel bij de tussenpunten als op de eindstreep veruit de snelste was gebleken. “De parcoursen in Innsbruck en Bergen – waar ik wereldkampioen werd - liggen me natuurlijk meer, maar het ging vandaag wel heel erg lekker. Ik voelde het bij het inrijden al, ik haalde heel gemakkelijk de wattages die ik vooraf wilde halen. Ik heb ook wel twee keer zo vaak op de tijdritfiets getraind in vergelijking met vorig jaar, was erop gebrand hier goed te presteren. Het was mijn eerste tijdrit van het jaar, een moment om in de regenboogtrui te rijden. Dat ik dan zo ruim weet te winnen, is heel fijn. We hebben altijd sterke concurrentie in Nederland en dan kan ik uit dit resultaat veel vertrouwen halen.”

Ellen van Dijk leverde het goud van vorig jaar in voor het zilver van dit jaar. “Ja balen natuurlijk. Maar ik voelde onderweg al snel dat ik niet met mijn beste tijdrit bezig was en dan wordt het een lange strijd richting de finish. Het zal veel beter moeten straks op het wereldkampioenschap, ik heb een aardige kloof te overbruggen in ieder geval.”

Anna van der Breggen had ook huiswerk mee. “Ik was niet supergoed voorbereid en trof hier ook een parcours dat me niet bepaald lag. Bovendien haal ik hier wel het nodige aan verbeterpunten  uit voor de komende periode,, zo vaak rijd je geen tijdrit in wedstrijdverband. Maar natuurlijk was ik liever naar huis gegaan met een beter gevoel en een betere tijd.”

Roy Schriemer/CyclingOnline.nl