Wereldtop vrouwen strijdt om Nederlandse titel tijdrijden

images

In Nederland zijn we er eigenlijk aan gewend. Maar laat het eens tot je doordringen: de wereldkampioene tijdrijden (Annemiek van Vleuten) neemt het bij het Nederlands Kampioenschap op deze discipline woensdag op tegen de nummers twee en drie van de wereld. In Innsbruck (Oostenrijk) stonden vorig jaar september naast Van Vleuten immers ook Anna van der Breggen (zilver) en Ellen van Dijk (brons) op het ereschavot van de mondiale titelstrijd. “Ik denk dat we later pas werkelijk beseffen hoe bijzonder dat is” zei de draagster van de regenboogtrui eerder deze maand.

Van Vleuten won in 2017 in het Noorse Bergen ook de wereldtitel tegen de klok. In 2013 lukte dat Ellen van Dijk al in het Italiaanse Florence. Maar de ‘Clean Sweep’ van vorig jaar was toch wel het voorlopige hoogtepunt van de hegemonie van de Nederlandse vrouwen op dit onderdeel. De onderlinge Nederlandse concurrentie is zo hevig dat de toppers zich geen enkel foutje kunnen permitteren. Een voorbeeld: Van Vleuten kende geen goede start vorig jaar en stond toen zo maar naast het podium. Van Dijk won in Bergen op Zoom voor Van der Breggen en Lucinda Brand. De laatste mocht later ook naar het WK afreizen. Zij werd daar zesde. Later in het jaar deed Van Dijk daar ook nog de Europese titel bij. Zodat het publiek in Ede straks naast de regenboogtrui ook de witte trui met blauwe sterren voorbij ziet razen op een eerlijk rechttoe-rechtaan parcours over de weg van Ede naar Apeldoorn (en terug).

Behalve Brand zijn er meer uitdagers voor het Nederlandse toptrio. Zo stond Roxane Knetemann al eens op het podium met de toenmalige kampioene Van Vleuten. En met Karlijn Swinkels staat er op de deelnemerslijst een voormalig wereldkampioene tijdrijden bij de junior-vrouwen (2016 Qatar). Aafke Soet won dan weer de Europese titel bij de vrouwen -23 vorig jaar.  En dan is met Rozemarijn Ammerlaan ook nog de wereldkampioene tijdrijden bij de junior-vrouwen van vorig jaar present. Inmiddels rijdt ze bij de beloften en elite-vrouwen mee. Amy Pieters en Floortje Mackaij zijn hardrijders die ook in de buurt van het podium moeten kunnen eindigen. Concurrentie genoeg dus voor de wereldtoppers Van Vleuten, Van der Breggen en Van Dijk.

Er is ook een titel te vergeven voor de rensters elite-zonder-contract, de clubrensters dus. Het gehele podium van vorig jaar stroomde later door naar de UCI-teams. De kampioene in deze categorie van vorig jaar Fleur Nagengast en runner-up Loes Adegeest zijn nu namens Parkhotel Valkenburg present bij de elite-met-contract. Dat biedt volop kansen voor nieuwe rensters om zich te profileren. Grote kanshebber voor de titel is dan nu Ammerlaan, die niet bij een UCI-team rijdt, maar als wereldkampioene tijdrijden junior-vrouwen koos voor CC PAVÉ 76, de opleidingsploeg die oud-prof Servais Knaven oprichtte om talenten niet tussen wal en schip te laten vallen.

Nederlands kampioenen afgelopen 10 jaar:

2018: Ellen van Dijk

2017: Annemiek van Vleuten

2016: Annemiek van Vleuten

2015: Anna van der Breggen

2014: Annemiek van Vleuten

2013: Ellen van Dijk

2012: Ellen van Dijk

2011: Marianne Vos

2010: Marianne Vos

2009: Regina Bruins

Tekst: Roy Schriemer/CyclingOnline.nl