Van Vleuten kijkt uit naar NK Wielrennen

images

Annemiek van Vleuten nam na het voorseizoen een lange break om zich via een hoogtestage en een trainingskamp met haar team Mitchelton-Scott voor te bereiden op het tweede deel van het seizoen. De Giro Rosa is daarin een belangrijk doel, maar de wereldkampioene tijdrijden kijkt ook uit naar het Nederlands Kampioenschap in Ede, waar ze zowel op de tijdrit (woensdag 26 juni) als in de wegwedstrijd (zaterdag 29 juni) in actie zal komen.

Van Vleuten groeide op in de Achterhoek (Vorden), maar woont al vele jaren in Wageningen, op een steenworp afstand van NK-gastheer Ede.  “Dat is natuurlijk supertof. Dat motiveert me zeker en ik verwacht ook meer fans en bekenden aan de kant te zien in vergelijking met andere jaren. Sportief gezien kom ik meer tot mijn recht in Limburg, maar het is wel heel leuk om dicht bij huis te kunnen koersen. Realistisch bekeken liggen mijn kansen vooral in de tijdrit. Hoewel het parcours erg rechttoe, rechtaan is en ik wel van wat meer bochten en hoogteverschil houd. Maar we hebben in Nederland een enorm sterk veld op de tijdrit bij de vrouwen. Niet voor niets stond ik bij mijn zege op het WK in Innsbruck met Ellen van Dijk en Anna van der Breggen op het podium. Voor mij wordt het de eerste keer dit seizoen dat ik in mijn regenboogtrui mag starten. Dat motiveert me zeker ook.”

Op voorhand rekent ze zich nog niet rijk in de rit tegen de klok. In 2014, 2016 en 2017 was ze nationaal kampioene op dit onderdeel. Vorig jaar werd Van Vleuten vierde achter kampioene Ellen van Dijk, Anna van der Breggen en Lucinda Brand. ‘Ik had geen goede dag en werd door mijn wattagemeter wat misleid. Het is ook nu een momentopname, maar natuurlijk ga ik wel voor een zo goed mogelijk resultaat. Ik kijk niet naar de concurrentie, ik weet wel dat er genoeg onderlinge strijd gaat zijn, in een tijdrit gaat het erom het beste uit jezelf te halen. En dan zien we of mijn tijd goed genoeg is voor winst.”

De wegwedstrijd gaat ze meer open in. “Ook hier geldt dat het parcours mij niet op het lijf geschreven is, zoals het nu is uitgezet, is het meer voor de sprinters. Maar ik ben blij dat ik kan starten aan de zijde van mijn ploeggenote Moniek Tenniglo, afgelopen jaar stond ik er alleen voor, dus haar aanwezigheid is al een plus. Er zullen genoeg sterke blokken zijn om tegen op te boksen, maar ik ga van de wedstrijd proberen te genieten – van de ambiance en van de aanmoedigingen vanaf de kant – en zal kijken wat er mogelijk is voor mij. De Giro Rosa is mijn grote doel van deze zomer, het zou mooi zijn om met een goed gevoel en met vertrouwen terug te keren vanaf de nationale kampioenschappen.”    

Tekst: Roy Schriemer/CyclingOnline.nl