Tijdrittitel als adelbrief voor profpeloton

images

Tijdrijden is voor wielertalenten een specialisme om te koesteren. Het zegt iets over de inhoud die je hebt als belofte en over je vermogen om op kop te fietsen voor een kopman.  Bovendien is een tijdrit een gouden wapen als je korte klasseringen wilt rijden in etappekoersen van een week of zelfs van drie ronden. Veel van de afgelopen Nederlands kampioenen tijdrijden bij de beloften verzilverden hun tijdrittitel dan ook met een profcontract.

Hartthijs de Vries – de winnaar van 2018 – had al getekend bij Team Roompot om daar beroepsrenners in , maar leverde zijn contract om gezondheidsredenen in. Toch won hij in juni van vorig jaar de tijdrititel bij de beloften in zijn clubshirt van de NWV Groningen. Samen met Tim Rodenburg is hij dan de uitzondering die de regel bevestigt, de rest van de kampioenen van de afgelopen tien jaar wist een solide proftoekomst op te bouwen.  Dennis van Winden, Wilco Kelderman, Peter Koning, Dylan van Baarle, Julius van den Berg en Steven Lammertink zijn nog altijd actief terwijl Martijn Keizer er al een profloopbaan op heeft zitten.  

Vast staat dat we een nieuwe kampioen krijgen, want De Vries is inmiddels belofte-af en hoopt op een mooie klassering tussen de profs. De nummers twee en drie van vorig jaar – Nils Eekhoff en Daan Hoole -  zijn zeker wel favorieten. Eekhof maakte dit seizoen al indruk met zeges in de Ronde van Overijssel en de Tour de Bretagne.  Ook Jarne Mobach en Marten Kooistra moeten gezien hun verleden een gooi naar eremetaal kunnen doen en wat te denken van Manuel Michielsen, de nummer twee van het NK Tijdrijden bij de junioren vorig jaar.   

2018: Hartthijs de Vries

2017: Julius van den Berg

2016: Tim Rodenburg

2015: Steven Lammertink

2014: Steven Lammertink

2013: Dylan van Baarle

2012: Peter Koning

2011: Wilco Kelderman

2010: Martijn Keizer

2009: Dennis van Winden

Tekst: Roy Schriemer/CyclingOnline.nl