Van Baarle ‘Wil geen NK overslaan’

images

Dylan van Baarle verdedigt woensdag 26 juni zijn Nederlandse titel op het tijdrijden en heeft ook de wegwedstrijd van 30 juni op zijn programma staan. De renner van Team Ineos voelde zich een jaar lang trots als hij het rood-wit-blauw bij een tijdrit mocht aantrekken en zou ook graag nog eens de nationale driekleur aantrekken na afloop van het wegkampioenschap. “Elk NK dat je missen moet, is een kans minder om dat doel nog eens te realiseren. Vooralsnog heb ik dan ook beide kampioenschappen op mijn agenda staan.”

Van Baarle zegt het vanaf de hoogtestage op Izola 2000, waar de Tourploeg van Team Ineos zich aan het voorbereiden is op de Tour de France. Een deelname van de Zuid-Hollander aan de belangrijkste etappekoers staat nog niet vast. “Maar het is inderdaad een goed teken dat ik in ieder geval de voorbereiding mee maak. Ik hoop volgende week in het Criterium du Dauphiné te bewijzen dat ik een plek in de Tourselectie verdien. Niet met eigen resultaten, maar door te tonen dat ik een goede ondersteunende kracht kan zijn voor de kopmannen. Vorig jaar was ik ook mee met deze stage, maar greep ik uiteindelijk naast een plek in de Tourploeg, hopelijk lukt het dit jaar wel om met het team naar Brussel af te reizen voor het Grand Départ.”

‘Beste uit jezelf halen’
In de Dauphiné trekt hij vooralsnog voor het laatst de nationale kampioenstrui aan tijdens een tijdrit. Maar als het aan Van Baarle ligt, verlengt hij later deze maand in Ede zijn nationale titel. “Ik ben weer een jaar sterker, merk ook dat ik stappen gemaakt heb. Helaas kwam dat door een blessure niet helemaal uit de verf in de klassiekers, maar over de hele linie merk ik dat ik qua inhoud gegroeid ben als coureur. Ik denk dan ook zeker mee te doen voor de titel op het NK tijdrijden. Wie de tegenstanders zijn, weet ik niet, maar dat maakt in een tijdrit ook niet uit. Je moet het beste uit jezelf halen, de optimale tijd neerzetten. Het is aan anderen om het beter te doen. Dat ik vorig jaar won, vond ik zelf geen verrassing. Een Tom Dumoulin in topvorm verslaan is moeilijk, maar op het moment dat hij niet mee doet, maak je al veel meer kans. Ik was blij dat ik dat kon bewijzen door het goud te grijpen.”

‘Graag kampioen op weg worden’
Het kan – in het geval van Tourselectie - nog zijn dat zijn werkgever een streep zet door het nationaal kampioenschap op de weg, maar vooralsnog is Van Baarle van plan ook die nationale titelstrijd te rijden. “Ik wil graag nog eens Nederlands kampioen worden op de weg. Voor een Nederlandse prof is dat toch een wedstrijd die je nog eens wilt winnen. Elk kampioenschap dat je moet missen, is een kans minder om dat doel te realiseren. Het zal zeker niet gemakkelijk worden tegen de grotere blokken van Jumbo-Visma, Team Sunweb en Roompot-Charles om te winnen, maar als je simpelweg de beste bent die dag, is die kans er altijd. Ik denk dat Mathieu van der Poel dat vorig jaar afdoende heeft bewezen. Ik ken de omgeving bij Ede goed, ik woonde jaren in Veenendaal. Er zullen veel mensen aan de kant staan, die ik ken. Dat zal zeker ook motiveren.”


Tekst: Roy Schriemer/CyclingOnline.nl