Van der Poel naar Nederlandse titel in Hoogerheide

images

Mathieu van der Poel is op de Brabantse Wal Nederlands kampioen op de weg geworden. De Brabander bleef Danny van Poppel (tweede) en uittredend kampioen Ramon Sinkeldam (derde) voor op de Scheldeweg in Hoogerheide, waar hij in januari  ook de wereldbekerfinale veldrijden op zijn naam schreef. Het was de tweede nationale titel van het kalenderjaar voor Van der Poel, eerder dit jaar werd hij Nederlands kampioen in het veld in Surhuisterveen.

De wedstrijd werd ingeleid met een aanval van Oscar Riesebeek, Brian van Goethem (Roompot), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), René Hooghiemster (Alecto Cycling) en Joey van Rhee (MonkeyTown). In de laatste twee koersuur was het met hun poging gedaan, nadat ze maximaal negen minuten aan voorsprong vergaard hadden. Het was de uiteindelijke winnaar die vervolgens ten aanval trok. Eerst alleen en vervolgens viel  Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) aan in het gezelschap van Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo), Jan Willem van Schip (Team Roompot) en Dennis van Winden (Israel Cycling Academy). Van Poppel probeerde het vervolgens alleen, maar zag zijn drie medevluchters, maar ook een selecte groep achtervolgers aansluiten. Nadat Koen de Kort een vergeefse poging waagde om de anderen te verrassen met een ultieme aanval, werd er door een eerste groep gesprint voor de medailles.

Bekijk hier de uitslagen

Van der Poel liet in het dorp, waar vader Adrie opgroeide, zien van uitzonderlijke klasse te zijn. "Het klopt dat ik al vroeg ten aanval trok, maar ik had  vooraf gezegd dat ik er een harde koers van wilde maken. Dan ben ik immers in het voordeel. Dat is gelukt. Ik had alleen niet gedacht dat er uiteindelijk nog zo’n grote groep zou samenlopen. Maar ik kon me weer opnieuw positioneren voor de sprint. Ik wist dat ik niet te vroeg moest aangaan, maar kon een perfecte sprint rijden op een aankomst die ik ken. Het zijn zeker niet de traagste mannen die ik hier klop, maar ik wist ook dat deze oplopende finishstraat me op het lijf geschreven was. Op dergelijke aankomsten won ik al meer dit jaar. Maar uiteraard moet je het dan ook kunnen afmaken en dat kon ik gelukkig vandaag."

Van Poppel eiste een hoofdrol op, maar greep net naast de overwinning. "’De doelstelling was om de koers onder controle te houden. Dat was de reden dat ik in de vlucht met vier niet mocht meewerken, omdat we op een sprint met Dylan Groenewegen aanstuurden. Maar ik kreeg in de finale niet echt mee of die mannen wel of niet zouden gaan aansluiten van achteren. Dus heb ik het toen alleen geprobeerd. Toen dat niet lukte, heb ik even een moment herstel genomen voor de sprint. Maar Mathieu van der Poel was vervolgens de sterkste, het is een verdiende winnaar van dit NK."

‘’Ik heb mezelf verbaasd dat dit er nog in zou zitten’’, stelde uittredend nationaal kampioen Ramon Sinkeldam zich tevreden met de derde plaats. ‘’Uiteindelijk heb ik brons gewonnen, hoewel ik in de sprint nog heel dichtbij de overwinning kwam. Mathieu van der Poel was de sterkste, een verdiende winnaar en een uitzonderlijk talent. Ik heb de rood wit blauwe trui met trots gedragen’’, aldus Sinkeldam.