Blaak soleert naar nationale titel op Brabantse Wal

images

Chantal Blaak is Nederlands kampioene bij de elite-vrouwen geworden. De wereldkampioene van Boels-Dolmans soleerde naar de winst in Hoogerheide, nadat ze wegreed uit een kopgroep van tien. Amy Pieters werd tweede, Marianne Vos derde. Kirsten Wild greep net naast de prijzen op de Brabantse Wal. Evy Kuijpers won bij de elite-zonder-contract.

Marianne Vos brak de wedstrijd open met nog vier ronden te gaan. Samen met Esther van Veen (Parkhotel) vergaarde ze snel een minuut, maar die marge verdween in de voorlaatste ronde als sneeuw voor de zon.

Bekijk hier de uitslagen

Het regende nieuwe aanvallen. Floortje Mackaij en Chantal Blaak probeerden het in volle finale, maar ook zij kregen geen ruimte. Ook Annemiek van Vleuten was actief op de meer selectieve stroken, maar zij kreeg geen ruimte. Een nieuwe aanval van Blaak bleek de juiste. Net als vorig jaar op het NK en ook op het WK in Bergen soleerde ze naar de streep in Hoogerheide. "Dit had ik niet verwacht. Zo ben ik nooit kampioene, nu win ik de tweede NK-titel achter elkaar. En dat ook nog eens in mijn regenboogtrui. Ik vond het al prachtig om hier in deze trui te rijden. Iedereen had al best een jasje uitgedaan, toen ik het nog één keer probeerde. Toen kreeg ik de ruimte en moest ik het afmaken. Ik ben heel blij met deze gouden plak. Op het zware WK-parcours voor klimmers in Inssbruck zie ik mezelf niet winnen, dus dat betekent dat ik komend voorjaar mooi in het rood-wit-blauw kan koersen."

Amy Pieters zag dat achter Blaak geen echte achtervolging meer tot stand kwam. "Anna van der Breggen en ik keken elkaar aan en hadden direct het gevoel dat de poging van Chantal de juiste was. Anders had ik het graag willen afmaken natuurlijk, maar dat was niet nodig. Het is mooi om hier als ploeg opnieuw de titel te pakken en mijn zilveren medaille maakt de prestatie van Chantal alleen maar verder af."

Voor Vos was de derde plek het hoogst haalbare. Ze had niet het idee dat haar vroege uitval haar op het einde parten speelde. "Of je nu volle bak moet achtervolgen of van voren rijdt. Chantal was gewoon de sterkste vandaag. De koers was hard, het parcours bleek heel selectief omdat het nooit echt stil viel en iedereen zat er in de finale aardig doorheen. Ik merkte in de Tour of Britain al dat ik weer terug op niveau ben na mijn sleutelbeenbreuk. Deze vorm wil ik mee nemen richting de Giro Rosa en naar het EK, waar ik graag mijn titel wil verdedigen."