Voorbeschouwing op de Elite Mannen

images

De afgelopen drie edities werd er door een omvangrijke groep gesprint om de nationale titel bij de profs. Drie keer leverde dat een andere winnaar op. In 2015 won Niki Terpstra in Emmen verrassend voor snelle mannen als Sinkeldam, Van Poppel en Groenewegen. De laatste revancheerde zich een jaar later met een afgetekende zege op Goeree-Overflakkee. En vorig jaar was het in Montferland Ramon Sinkeldam die nipt Wouter Wippert van de titel hield. De laatste die solo de streep bereikte was Sebastian Langeveld in 2014 in Ootmarsum. Ook nu wacht het publiek op de Brabantse Wal een strijd tussen sprinters en aanvallers om het rood-wit-blauw.

Mocht er gesprint worden in Hoogerheide, dan staat bij de bookmakers Dylan Groenewegen als topfavoriet genoteerd. De Amsterdammer van LottoNL-Jumbo heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkelen en is internationaal inmiddels een renner die de snelste mannen van het peloton kan verslaan. Hetgeen hij vorig jaar op de Champs Elysées in Parijs nog eens onderstreepte door de laatste Touretappe te winnen. In zijn team is hij onomstreden de man voor de sprint, al heeft men met Danny van Poppel nog een rappe man in huis. Belangrijke uitdager voor de mannen in geel-zwart is Fabio Jakobsen, de nationaal kampioen bij de beloften in 2016 én 2017. De eerstejaars prof van Quick-Step Floors won dit seizoen al drie keer en zegevierde ook na een selectieve wedstrijd. Andere mannen om rekening mee te houden als er gesprint wordt zijn Ramon Sinkeldam (Groupama-FJD), Moreno Hofland (Lotto-Soudal), Bram Welten (Fortuneo) en het Roompot-duo Wouter Wippert (tweede in 2016 en 2017) en Coen Vermeltfoort. En dan is er natuurlijk ook het multi-disciplinaire talent Mathieu van der Poel. Onlangs versloeg hij de Franse sprinter Nacer Bouhanni in de Ronde van (Belgisch) Limburg.

Maar als we de Europees en Nederlands kampioen veldrijden mogen geloven, is wachten op de sprint niet zijn beoogde tactiek. En dus mogen we de Brabander ook in het kamp van de aanvallers plaatsen. Het parcours leent zich er immers ook voor met een reeks aanvallen en een hoog tempo de sprinters af te matten. In dat scenario mogen we ook rekening houden met rasaanvaller Niki Terpstra. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen is een ware kampioenschapsrenner, die geen kans onbenut zal laten om het rood-wit-blauw weer om de schouders (en naar de Tour) te nemen. Schrijf ook de namen van routinier Sebastian Langeveld, kersvers Nederlands kampioen tijdrijden Dylan van Baarle, Lars Boom, Mike Teunissen en Roompot-renners Oscar Riesebeek en Jan Willem van Schip maar op. En zal Tom Dumoulin de benen nog eens willen testen vlak voor de Tour? Het publiek hoopt van wel. Allemaal renners om niet te veel ruimte te geven in volle finale. Een laatse factor van betekenis is het contingent continentale renners. Mannen als Dion Beukeboom, Cees Bol en Rick Ottema (en heel veel anderen) zullen ongetwijfeld nog eens willen laten zien het profniveau heel goed te kunnen bijbenen. Genoeg ingredienten voor een boeiend kampioenschap op de eerste dag van juli op de Brabantse Wal.

De kampioenen van de afgelopen tien jaar:

2017 Ramon Sinkeldam

2016 Dylan Groenewegen

2015 Niki Terpstra

2014 Sebastian Langeveld

2013 Johnny Hoogerland

2012 Niki Terpstra

2011 Pim Ligthart

2010 Niki Terpstra

2009 Koos Moerenhout

2008 Lars Boom