Vrouwen sprinten maar zelden voor rood-wit-blauw

images

Jarenlang drukte de formatie Rabo-Liv een zwaar stempel op het koersverloop bij het Nederlands kampioenschap op de weg bij de vrouwen. Met het motto 'het maakt niet uit wie er wint, als er maar iemand van ons wint' was de ploeg altijd goed voor goud bij de nationale titelstrijd. Vorig jaar was er na het uiteenvallen van die ploeg een meer open strijd te zien en was het Chantal Blaak die voor het eerst in haar leven het rood-wit-blauw opeiste. Omdat ze drie maanden later in het Noorse Bergen ook wereldkampioene werd, hebben we het rood-wit-blauw van de Nederlandse kampioene niet gezien de afgelopen weken in de vrouwenkoersen.

Opvalllend gegeven om in het achterhoofd te houden: de vrouwen sprinten maar zelden voor het rood-wit-blauw. Solisten of kopgroepjes streden telkens voor het goud de afgelopen jaren. Blaak was vorig jaar in de slotfase te sterk voor twee vluchtmakkers, Koster rekende het jaar daarvoor af met Janneke Ensing in een sprint-met-twee en Lucinda Brand won solo in Emmen in 2015, nadat ze wegreed uit een kopgroep. Dezelfde Brand won in 2013 ook de titel en leek in 2014 op weg naar nieuw succes, maar werd in de laatste honderden meters voorbij gestoken door haar ploeggenote Iris Slappendel. Brand kan voor een derde titel gaan op de Brabantse Wal, met een derde plek in de tijdrit liet ze al zien in prima doen te zijn momenteel. Koster, Van Vleuten en Blaak gaan op voor een tweede titel en Marianne Vos zou zelfs haar vijfde rood-wit-blauw in deze discipline kunnen veroveren na winst in 2006, 2008, 2009 en 2011.

Mocht het wél een sprint worden, dan moeten we zeker rekening houden met Kirsten Wild, al jaren één van de snelste vrouwen van Nederland op de baan en de weg. Ze start als eenlinge voor Wiggle-High 5, dus zal steun moeten zoeken bij anderen om een sprintaankomst af te dwingen. Lorena Wiebes - eerstejaars nog maar - heeft bij Parkhotel Valkenburg die steun van veel ploeggenotes wel. Sterker nog: de ploeg van manager Esra Tromp brengt de meeste rensters aan de start in Nispen. Wiebes won dit seizoen al enkele internationale en nationale wedstrijden en geldt als de sprinttoekomst van ons land. Ze wacht op een kans om Kirsten Wild eens te verslaan en zal dat wat graag doen in Hoogerheide. Marianne Vos tenslotte is in de sprint ook een troef, maar dan voor haar team WaowDeals. Zeker omdat de aankomst licht oploopt, is de explosieve wielervedette iemand om rekening mee te houden. Wat ook geldt voor snelle vrouwen als Amy Pieters en Eva Buurman trouwens.

Parkhotel Valkenburg heeft kwantitatief het sterkste blok, maar kwalitatief zijn de ploegen van Sunweb (met Ellen van Dijk, Lucinda Brand en Floortje Mackaij), Boels-Dolmans (met Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Amy Pieters) en WaowDeals (Marianne Vos, Anouska Koster, Monique van de Ree en Sabrina Stultiens) prima in staat weerwerk te leveren. En dan zijn er nog kanshebbers als Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) en Janneke Ensing (Ale Cipollini) in buitenlandse dienst. Na maar liefst 140 kilometer koers zal er door deze favorietes gestreden zijn voor een goede uitgangspositie en mogen we ongetwijfeld een waardige kampioene verwachten in Hoogerheide.

De kampioenes van de afgelopen 10 jaar:

2017 Chantal Blaak

2016 Anouska Koster

2015 Lucinda Brand

2014 Iris Slappendel

2013 Lucinda Brand

2012 Annemiek van Vleuten

2011 Marianne Vos

2010 Loes Gunnewijk

2009 Marianne Vos

2008 Marianne Vos