Met beloftentitel rijd je jezelf in de kijker bij profs

images

Naar het NK Beloften op de Brabantse Wal wordt door de Nederlandse wielertalenten reikhalzend uit gekeken. Op een vlak maar glooiend parcours liggen kansen voor sprinters én aanvallers. Zo'n rood-wit-blauwe trui is een prachtige aanvulling voor je prijzenkast of Wall of Honour, maar misschien wel net zo belangrijk is dat een beloftenkampioen bijna altijd de overstap naar de profs maakt. De afgelopen jaren zijn daar geen uitzonderingen op geweest, al duurde het soms een extra jaar voordat het zover was. Wie zaterdag de nationale titel opeist in Hoogerheide treedt in de voetsporen van Fabio Jakobsen, de man die twee keer de titel won.

De huidige prof van QuickStep - al goed voor drie zeges dit jaar - won in 2016 aan zee het rood-wit-blauw in de massasprint en het jaar daarop na een loodzwaar en selectief wedstrijdverloop. Waarmee hij alvast zijn visitekaartje afgaf. Dylan van Baarle ging hem voor, Moreno Hofland en de huidige kampioen Ramon Sinkeldam eveneens. En op Limburgse parcoursen reden Tom-Jelte Slagter en Steven Kruijswijk zich in de picture.

Moeilijk te voorspellen is het wel wie er winnen gaat. Uit de wedstrijd van vorig jaar stroomden een aantal renners door naar de profs, met de winnaar voorop. Of zijn - zoals winnaar van het zilver Stef Krul - inmiddels te oud voor deze categorie. Winnaar van het brons van vorig jaar Hartthijs de Vries is zeker een favoriet voor de titel. Zeker nadat hij woensdag de rood-wit-blauwe trui op het tijdrijden veroverde. Wie verwacht hij van voren zaterdag? "Als het een sprint wordt, steekt er op dit moment niemand zo boven uit als de afgelopen jaren met Fabio Jakobsen het geval was. Misschien zal dan Nils Eekhoff winnen? Ik verwacht hem en Sunweb-ploeggenoot Jarno Mobach sowieso van voren zaterdag. Net als de mannen van SEG Racing Academy, mijn oude ploeg. Ik verwacht eigenlijk een aanvallende koers, het parcours is glooiend genoeg om er een harde wedstrijd van te maken. Of ik zelf weer winnen kan? Ik ga mijn best doen. Mijn nationale titel bij het tijdrijden laat in ieder geval zien dat de vorm goed is."

2017: Fabio Jakobsen

2016: Fabio Jakobsen

2015: Stan Godrie

2014: Tim Kerkhof

2013: Dylan van Baarle

2012: Moreno Hofland

2011: Ramon Sinkeldam

2010: Tom-Jelte Slagter

2009: Steven Kruijswijk

2008: Ronan van Zandbeek