Sinkeldam ziet zichzelf opnieuw als outsider op NK

images

Ramon Sinkeldam postte onlangs op social media een foto van zichzelf en Frans kampioen Arnoud Demare. Beiden zijn kampioen, beiden dragen rood-wit-blauw, maar dan net in een andere kleurstelling. De boodschap van zijn foto was dat het wel eens de laatste keer kon zijn dat ze als kampioenen aan elkaar gekoppeld zijn in de sprint. “Natuurlijk ga ik wel proberen opnieuw kampioen te worden, maar mijn kampioenschap is niet mislukt als ik die trui niet opnieuw om de schouders krijg. Ik heb er wel een jaar erg van genoten het rood-wit-blauw te mogen dragen.”

Sinkeldam won in 2017 in ’s-Heerenberg op het NK Wielrennen een millimetersprint van Wouter Wippert. Zij aan zij flitsten zij over de meet, met een teleurgestelde Dylan Groenewegen op een derde stek. “Ik had geen idee of ik gewonnen had. Wippert leek wel overtuigd van zijn zege. Maar toen de cameramensen van de NOS mij bleven volgen, begon ik wel te denken dat ik het misschien net gered had in de sprint. Het was heel bijzonder om te winnen. Ik ben niet zo’n dromer, maar een NK winnen stond wel heel hoog op mijn wensenlijstje gedurende mijn loopbaan. Ik was er in 2015 in Emmen al eens heel dichtbij, maar toen bleek na een lange koers Niki Terpstra net iets beter. Even baal je dan, maar ik moet zeggen dat ik Niki een heel waardig drager vind van die trui, daardoor zette ik me er snel overheen. Maar het gaf wel heel voldoening dat ik zelf dat rood-wit-blauw nog eens mocht dragen. Het moment van het winnen is niet het meest speciaal, bij trainingen en wedstrijden jezelf in die trui zien, dat maakt het behalen van die proftitel bijzonder.”

In de afgelopen winter stapte Sinkeldam over van Team Sunweb naar FDJ. Gevolg daarvan is dat hij op zondag 1 juli als éénling aan het vertrek staat in Nispen – als daar het NK vertrekt - namens zijn Franse werkgever. “Maar ik kan goed mijn eigen plan trekken. In principe deed ik dat vorig jaar in de laatste kilometers ook. Wel nadat mijn ploeggenoten van Sunweb de gaten op koplopers hadden dicht gereden. Daar was ik ze dank voor verschuldigd. Ik ga ervan uit dat er nu ook ploegen zijn die het op een sprint willen laten aankomen. We hebben veel snelle mannen in het peloton met renners als Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen en Danny van Poppel. Ik houd ook rekening met Mathieu van der Poel, die eveneens heeft laten zien goed te kunnen aankomen. Het zal lastig zijn deze renners te verslaan, maar ik ga er wel alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen. Natuurlijk ga ik proberen opnieuw kampioen te worden, maar mijn kampioenschap is niet mislukt als ik die trui niet opnieuw om de schouders krijg.”

Roy Schriemer/CyclingOnline.nl