Nederlands kampioenschap is strijd tussen wereldtoppers vrouwen

images

De Nederlandse vrouwen horen al decennialang tot de wereldtop in de wielersport. In de wegwedstrijden, maar ook in de tijdritten. Als op woensdag 27 juni het Nederlands Kampioenschap tijdrijden wordt verreden in Bergen op Zoom ziet het publiek dan ook Annemiek van Vleuten aantreden in haar regenboogtrui van wereldkampioene en Ellen van Dijk rijden in het tricot van Europees kampioene. En met Anna van der Breggen staat ook de vice-wereldkampioene van het WK in Bergen 2017 aan het vertrek. De drie rensters zorgen voor een niveau dat zijn gelijke niet kent in Europa en zelfs niet in de rest van de wereld.

De drie topfavorieten hadden allemaal al eens het rood-wit-blauw om de schouders op dit onderdeel. Anna van der Breggen brak op deze discipline in 2015 door in Emmen. Ellen van Dijk – wereldkampioene tijdrijden in 2013 -  won in 2007 al haar eerste nationale titel tegen de klok en herhaalde die prestatie in 2012 en 2013. Daarmee heeft ze evenveel nationale tijdrittitels als Annemiek van Vleuten die in 2014 met minimaal verschil haar eerste titel won, in 2016 bevestigde en in 2017 de sterkste was op het NK in Montferland én het WK in Bergen. Bondscoach Thorwald Veneberg is blij dat hij vaak drie startplekken tot zijn beschikking heeft op dit onderdeel bij de mondiale titelstrijd, zodat hij niet een potentiele medaillewinnares of zelfs wereldkampioene thuis hoeft te laten.  Met renster van dit kaliber wordt het normaal gesproken voor sterke uitdagers als Lucinda Brand, Amy Pieters, Sabrina Stultiens en Chantal Blaak lastig zich in de strijd om de medailles te mengen.

Talentvolle tijdrijders heeft Nederland ook. Niet voor niets was Aafke Soet Europees kampioene junior-vrouwen op dit onderdeel in 2014. Karlijn Swinkels eiste zelfs de wereldtitel op bij de junior-vrouwen in 2016 in Doha. Voor hen en andere talenten geldt dat de lat heel hoog ligt om mee te spelen voor de medailles op een nationaal tijdritkampioenschap, blessures of pech nagelaten. Maar lukt het hen de komende jaren competitief te zijn, dan strijden ze ook op het wereldtoneel voor de prijzen mee.

Nederlands kampioenen afgelopen 10 jaar:

2017: Annemiek van Vleuten

2016: Annemiek van Vleuten

2015: Anna van der Breggen

2014: Annemiek van Vleuten

2013: Ellen van Dijk

2012: Ellen van Dijk

2011: Marianne Vos

2010: Marianne Vos

2009: Regina Bruins

2008: Mirjam Melchers