Tijdritkampioenen zijn vaak nog allrounders

images

Het NK Tijdrijden levert op woensdag 27 juni niet alleen nieuwe kampioene op bij de mannen en de vrouwen, in hetzelfde Bergen op Zoom komen ook de jongeren categorieën in actie. Vandaag belichten we de kanshebbers bij de nieuwelingen en de junioren. Ooit blonken renners als Dylan van Baarle, Mathieu van der Poel en Sam Oomen al vroeg uit op deze onderdelen. Hoewel een goede rit tegen de klok zeker een pré is als prof, geldt bij de nieuwelingen en junioren nog vaak dat de winnaars zich nog niet echt gespecialiseerd hebben en ook in vlakke klassiekers en/of heuvelritten goed voor de dag komen.

De KNWU heeft sinds dit jaar een tijdritcompetitie. Bij de junioren bleek Manuel Michielsen hier het best op dreef, hij won in Herkenbosch en Odoornerveen, terwijl Tim Marsman in Woubrugge de beste tegen de klok was. Namen die we mogen opschrijven voor deze categorie voor het NK Tijdrijden dus. Dat geldt ook voor Enzo Leijnse, die vorig jaar derde was bij de nieuwelingen, maar onlangs ook een vijfde plek liet noteren in de sterk bezette internationale Saarland Trofeo. Kijkend naar de resultaten van vorig jaar mogen ook de namen van Casper van Uden (nieuwelingenkampioen in 2017), Bodi del Grosso, Niels Fontijne en Edo Maas genoteerd worden.

Bij de nieuwelingen is het altijd nog meer koffiedik kijken. Tijdrijden doe je in deze categorie vaak voor het eerst serieus. In het verleden verraste bijvoorbeeld Robert Gesink zichzelf door nieuwelingenkampioen te worden zonder zich tot dat moment als echte tijdritspecialist gezien te hebben. Vorig jaar stond hij verrassend weer als derde op het podium bij het NK tijdrijden voor de profs. De KNWU Tijdritcompetitie geeft ons niet veel houvast bij het zoeken naar een nieuwe superfavoriet. Drie wedstrijden leverden drie winnaars op met Jody Jochems, Joost Brinkman en Koert van Oosten. En als je weet dat Bram Leerkes vorig jaar zevende was als eerstejaars nieuweling, dan mogen we zijn naam ook noteren.

Roy Schriemer/CyclingOnline.nl

NK Tijdrijden Junioren:

2017: Minne Verboom 

2016: Stijn Daemen

2015: Marten Kooistra

2014: Sjoerd Bax

2013: Sam Oomen

2012: Joeri Leijs

2011: Paul Moerland

2010: Dylan van Baarle

2009: Bob Schoonbroodt

2008: Jelle Lugten

 

NK Tijdrijden nieuwelingen:

2017: Casper van Uden 

2016: Edo Maas

2015: Stijn Daemen

2014: Tom Peters

2013: Alex Mengoulas

2012: Pascal Eenkhoorn

2011: Mathieu van der Poel

2010: Piotr Havik

2009: Erik Kramer

2008: Elmar Reinders